dijous, 1 de desembre del 2016

MALS TEMPS PER A L'HOMEOPATIA

"L'Homeopatia és un sistema de medicina alternativa considerat una pseudociència". Així comença el complert article sobre homeopatia que presenta la Wikipèdia. Segurament dir-li pseudociència és una exageració en positiu.

A la plana web de la Sociedad Española de Medicina Homeopática es defineix com "un mètode terapèutic que utilitza medicaments homeopàtics per a restablir la salut del pacient. Aquests medicaments es seleccionen de forma individual per al malalt en funció de la llei de la similitud, enunciada pel Dr. Samuel Hahnemann, fundador de l'homeopatia, a finals del segle XVIII".

L' homeopatia és un tipus de terapèutica que es practica des de fa més de 200 anys i en tot aquest temps no ha aconseguit més proves de la seva eficàcia que la que hagin pogut aconseguir el curanderisme, la vidència, o el bruixot de la tribu. De cap d'ells es disposen proves de la seva efectivitat, i tots ells serveixen per curar tots aquells problemes de salud que es curen sols, que no son pocs.

Malgrat que tot això és sobradament conegut, l'homeopatia està relativament implantada, hi ha cursos d' homeopatia a les Universitats i als col·legis mèdics, i representa un important volum de negoci, especialment la venda de "medicaments" homeopàtics que és la raó de ser de la multinacional Boiron

Però darrerament, i cada vegada de forma més estesa, sembla que arriben mals temps per a l'homeopatia. En el número 7 de "Fent Salut" ens varem fer ressò d'una recent revisió exhaustiva sobre l'efectivitat de l'homeopatia, elaborada a Austràlia que deixava palès la manca de proves de la seva utilitat.

A primers d'aquest any, han eliminat els estudis d'homepatia que oferien la Universitat de Barcelona, que feia un master específic, i el Col.legi Oficial de Metges de Barcelona, que oferia un curs des de feia 13 anys. En ambdós casos el motiu és la absoluta manca de base científica que fa incompatible que es pugui fer formació sobre això en aquestes institucions.

Abans d'ahir, el diari el País publicava la noticia de que als Estats Units els medicaments homeopàtics hauran de portar l'advertència que no hi ha cap tipus de prova de que aquest productes tinguin cap eficàcia. Si més no, així aconseguim que les persones estiguin oficialment informades, i poden decidir lliure i informadament el que volen fer.

Deia Voltaire que "la medicina és l'art d'entretenir al pacient mentre la natura cura la malaltia". Si assumim aquest plantejament, es pot entretenir al pacient amb productes homeopàtics que no tenen efectes secundaris (és lògic, perquè tampoc en tenen de primaris). Però potser si s'ha de fer, sembla més recomanable fer-ho amb els remeis de l'avia de tota la vida (molt més econòmics). Per cert, a l'hora de decidir a quina iaia fem cas per triar el remei, no us preocupeu gaire, tots curen igual de be les malalties que es curen espontàniament.

1 comentari:

  1. A més d'informar-nos, aquests articles resulten molt divertits. S'agraeix la capacitat de posar sentit de l'humor a la pròpia professió.

    ResponElimina

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat