diumenge, 27 de novembre del 2016

LUMBAGO I CIÀTICA

Un motiu habitual de consulta al metge és el dolor a la part baixa de l'esquena, el conegut lumbago, que a vegades l'expliquem com "mal de ronyons", tot i que no té res a veure amb els ronyons. Es diu que el 80% de les persones patiran un lumbago al menys una vegada en la vida. Pot ser que comenci de forma sobtada ("m'he quedat clavat") o de forma progressiva.

En terminologia mèdica el lumbago s'anomena lumbàlgia, que vol dir literalment dolor a la zona lumbar. Això és perquè la causa del dolor es situa a la part baixa de la columna vertebral, on hi ha les 5 últimes vértebras, que tenen el nom de vértebras lumbars, la musculatura lumbar, els lligaments intervertebrals, els discos...

En general no es pot precisar una causa concreta del dolor, però alguna vegada hi pot haver algun problema afegit i el dolor és només un símptoma que hi ha algun altre problema. Per això el metge fa algunes senzilles preguntes i proves per detectar "signes d'alarma".

De vegades, aquest dolor baixa per la part posterior de la cama fins al peu. Això és el que anomenem ciàtica perquè el dolor està causat per la irritació del nervi ciàtic, que surt des de la columna lumbar i baixa per la cama fins arribar al peu. En aquest cas parlem de lumbociatàlgia.

Cal fer una radiografia per estudiar la lumbàlgia? Doncs no. En la lumbàlgia o lumbociatàlgia sense signes d'alarma, la radiografia no ens aporta res i és millor evitar-la. Si hi ha signes d'alarma, o si es perllonga més allà d'un mes, es indicació de fer-la.

La lumbàlgia o la lumbociatàlgia pot ser esporàdica, repetida o, en alguns casos, esdevenir crònica. El més freqüent és la lumbàlgia aguda, que hauria de durar menys de 3-6 mesos, doncs si supera aquest temps parlem de lumbàlgia crònica.


COM PODEM TRACTAR UNA LUMBÀLGIA AGUDA?

El tractament mèdic de la lumbàlgia no ha demostrat una gran efectivitat. Malgrat que hi ha pacients que tenen molt bona resposta quan comencem el tractament, és difícil esbrinar si aquesta resposta ha estat resultat dels medicaments administrats o de la pròpia evolució de la lumbàlgia que tendeix normalment a la curació espontània.

Generalment començarem el tractament amb un antiinflamatori (ibuprofeno, naproxeno...) combinat o no amb un relaxant muscular. El paracetamol, també molt utilitzat, no ha demostrat ser gaire efectiu en el cas de la lumbàlgia. Si desprès d'una setmana no han millorat els símptomes, hi ha certa tendència a emprar injeccions de cortisona, però no hi ha cap estudi que hagi demostrat la seva efectivitat.

Què vol dir tot plegat? Doncs que malgrat que tinguem pressa per millorar, els tractaments que tenim no són massa efectius, que el temps de durada de la lumbàlgia dependrà més de la seva evolució natural que dels medicaments que utilitzem, i que el millor fàrmac serà l'últim que hem pres doncs ens quedarem amb la idea de que aquest és el que ens ha solucionat el problema.

La utilitat dels fàrmacs és poca, però si ha demostrat la seva utilitat l'aplicació de calor a la zona lumbar. Es suposa que pel seu efecte relaxant muscular. I el repòs és perjudicial, per tant, en lo possible, cal mantenir una certa activitat si el dolor ho permet.


PODEM PREVENIR QUE ENS TORNI A PASSAR?

Habitualment es diu que per prevenir nous episodis de lumbàlgia cal tenir una certa cura en els moviments de la columna, i realitzar exercicis que reforcin la seva musculatura. El fer natació és una de les recomanacions més clàssiques, però hi ha moltes taules d'exercicis que es poden fer a casa sense necessitat de dependre de cap infraestructura.

Un article publicat aquest any a la prestigiosa revista mèdica JAMA Internal Medicine revisa les proves sobre la utilitat d'aquesta recomanació i posa de manifest que l'exercici, sol o combinat amb "l'educació" de l'esquena (educació de la postura i els moviments) poden prevenir alguns atacs de lumbago.

Per tenir informació envers la cura de l'esquena, i el tipus d'exercicis que podem fer disposem a la xarxa d'un bon llibre, "El libro de la espalda", que ens pot ser de gran ajuda.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat