dilluns, 2 de novembre del 2020

COVID-19, SEGONA ONADA: 10 PREGUNTES I 10 RESPOSTES (1)

Ara que estem en ple creixement de la segona onada de la COVID-19 potser val la pena compartir algunes aspectes sobre la situació actual especialment en relació a les diferències del que fèiem al març, abril, maig, i el que estem fent ara que disposem de més coneixement i més recursos.

1.      COM ESTEM ACTUALMENT?

Si ens fixem en les xifres de nous contagis i les comparem amb la primera onada ens trobem uns números que realment esparveren. En el moment més dur de la primera onada (finals de març), es diagnosticaven 150 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants, mentre que actualment (finals octubre), se’n diagnostiquen 400. Sembla que tripliquem la xifra, però això és enganyós doncs a finals de març no arribàvem a fer 400 PCR per cada 100.000 habitants i ara en fem més de 3300 (gairebé 8 vegades més). La xifra de nous contagis depèn de la quantitat de PCR que es fan. Per això sembla més fiable, si volem comparar, buscar dades que no depenguin tan del número de proves com pot ser els pacients COVID-19 ingressats a l’hospital, i a les UCI. Actualment estem sobre els 450 ingressats a UCI (gairebé s’ha triplicat en 2 setmanes) però a finals de març van ser 1400.

2.      QUÈ ESTEM FENT ARA DES DELS CAP?

Al març no disposàvem als CAP de proves diagnòstiques, es feien només a l’hospital en pacients amb pneumònia. Al CAP, si trobàvem possibles casos lleus, s’enviaven a casa sense proves, i no es feia estudi de contactes.

Ara a qualsevol cas sospitós se li fa una PCR i si és positiva, es localitzen els seus contactes estrets i se’ls hi fa la prova a tots. D’aquesta manera podem arribar a tancar els cercles de contagi i limitar la transmissió.

3.      QUÈ PASSA EN ELS NOSTRES POBLES?

Recentment Masllorenç sortia als diaris com el poble amb el risc de rebrot més alt de Catalunya i això va alarmar a moltes persones. Però les taxes, els indicadors o els percentatges, no son molt útils (poden ser enganyosos) quan es parla de poblacions petites. Serveixi d’exemple l’anècdota del cardenal Wojtyla (posteriorment Papa Joan Pau II) que quan parlava de la seva afició a l’esquí, deia que això era molt normal entre els cardenals polonesos, perquè el 50% esquiaven. En realitat només havia llavors 2 cardenals a Polònia, i per tant ell sòl ja representava el 50%.

Realment el que va passar a Masllorenç era que varen coincidir 3 positius de diferents orígens, es va fer l’estudi i aïllament dels contactes i això ens va permetre localitzar fins a 16 persones més que havien estat contactes i eren positives i així vàrem poder tancar els 3 brots. Ara, des de fa una setmana, no han aparegut nous positius a cap dels 2 pobles. En un parell de dies, a les estadístiques, potser ja sortirem amb una taxa de 0 i sense risc de rebrot. Coses de les estadístiques en poblacions petites.

A Rodonyà, fa poc més d’un mes varen arribar a coincidir 6 casos positius, mentre que ara fa temps que no apareix cap cas nou. Le xifres estan a zero, i al mapa sortim de color verd.

4.      QUÈ PASSA SI SOC COVID-19 POSITIU?

Si m’han fet la PCR i soc COVID-19 positiu vol dir, en principi, que estic infectat pel SARS-CoV-2 (el coronavirus que causa la COVID-19), que pot ser que tingui símptomes o no, i que puc transmetre la malaltia a altres per la qual cosa he de quedar aïllat, durant un període de 10 dies que comencen a comptar des del moment de fer-se la PCR en el cas dels pacients asimptomàtics, o des del començament dels símptomes en el cas dels pacients simptomàtics sempre i quan en arribar al 10é dia portin més de 3 dies lliures de símptomes (no s’inclou la pèrdua d’olfacte perquè pot durar més temps). Per això pot passar que a algú se li faci la prova, surti positiu i desprès de 2 o 3 dies ja pugui estar al carrer, perquè els símptomes havien començat una setmana abans.

No caldrà fer cap prova per confirmar la negativització de la PCR en els pacients que no han requerit ingrés hospitalari.

5.      QUÈ PASSA SI SOC CONTACTE D’UN COVID-19 POSITIU?

Els contactes estrets d’una persona amb COVID-19 positiu s’han de fer una PCR i quedaran aïllats independentment de que el seu resultat sigui positiu o negatiu.

Es consideren contactes estrets aquells que han estat en contacte amb el positiu més de 15 minuts, sense distància i sense mascareta.

Si el resultat és negatiu, l’aïllament es mantindrà 10 dies començant a comptar des del dia de l’últim contacte amb la persona positiva sempre i quan no presenti símptomes en aquest període.

Si el resultat és positiu, caldrà fer-li un estudi de contactes i l’aïllament serà de 10 dies començant a comptar des del dia de realització de la PCR.   (Continua...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat