dijous, 2 d’abril del 2020

MASCARETES (actualitzat 4 abril)

 En poc més de 2 setmanes, el paisatge dels nostres pobles i ciutats ha canviat de forma radical. Carrers deserts, botigues tancades i, la poca gent que va pel carrer amaga la seva cara darrera d’alguna mena de mascareta. Però, te alguna utilitat real com preventiu això de dur una mascareta? O potser només és una falsa seguretat per tranquil·litzar els nostres temors? Intentem aclarir-ho.

Com podem contaminar-nos pel coronavirus? Doncs la forma més habitual és per unes gotetes microscòpiques anomenades gotetes de Flügge. El nom és per la persona que va demostrar la seva existència, el metge alemany Karl Flügge (foto). A finals del segle XIX va posar de manifest que quan parlem, inclús quan respirem, deixem anar per la boca i pel nas unes microgotes (unes 100 vegades més petites que un mil·límetre) que poden ser transportadores de gèrmens patògens. De fet va ser arrel d’aquest descobriment que es varen començar a utilitzar mascaretes quirúrgiques en els quiròfans, per evitar que les gotetes dels cirurgians entressin al cos dels pacients que estaven operant.

Aquestes gotes, que tenen un recorregut de metro o metro i mig, son la forma més freqüent de contagi de malalties com la tuberculosi, els refredats, la grip i el coronavirus. Però també cal tenir en compte que aquestes gotes cauen sobre les superfícies (taula, lavabo, estris...) que envolten als pacients, i per tant amb el contacte a les nostres mans també podem transportar el virus cap a les nostres mucoses. Tot això ens permet plantejar-nos si les mascaretes poden tenir alguna utilitat preventiva del covid19.

Si anem a la pàgina web de l’Organització Mundial de la Salut(OMS), la informació oficial ens diu que no hi ha proves clares de que la mascareta sigui un element eficaç de protecció i no ho recomana per la gent sense símptomes. En canvi si que ho recomana pels pacients que son simptomàtics per tal d’evitar que les seves gotetes vagin a parar a altres persones.

Si anem a les recomanacions que fa el Departament de Salut ens trobem amb un vídeo que ve a dir això mateix, que per anar pel carrer no hem d’anar amb mascareta (però hem de mantenir la distància de seguretat) i en canvi quan anem a comprar aliments ens recomana utilitzar-la, no com a protecció nostra, sinó per a què nosaltres no siguem contaminants. I de fet, també ens dona uns consells de com fer mascaretes a casa.

Així doncs, si anem pel carrer i podem mantenir la distància de seguretat  ens diuen que no cal dur mascareta, si no estem malalts, atès que en l’aire no arreplegarem el virus. De fet en mostres de aire de l’habitació de pacients amb COVID-19 que s’han analitzat, s’ha vist que no es trobava el virus. En canvi en mostres de superfícies, en les mateixes habitacions, el virus era molt present. Per això mans netes i guants son gairebé més importants.

Tot i això, a la Xina és obligatori l’ús de mascareta per sortir al carrer, i als Estats Units, el Centre de Control de Malalties s’està plantejant canviar els protocols partint de la idea que si els malalts l’han de portar, hi ha moltes persones que encara no tenen símptomes però son portadores del virus i contagioses, sense saber-ho, si portem tots mascareta, aquests també la portaran i les taxes de contagi poden disminuir. El 3 d'abril, la revista Nature ha publicat un article que demostra que les mascaretes quirúrgiques eviten el pas de les microgotes de virus de la grip i dels coronavirus del refredat i també dels aerosols d'aquest coronavirus la qual cosa dona proves suficients per afirmar que el fet de portar tothom la mascareta evitarà bona part de la transmissió de la COVID19.

Però cal fer una consideració important: el fet de portar la mascareta potser que ens doni una falsa sensació de seguretat, i que pugui fer que baixem la guàrdia en les altres mesures. Això seria un greu error.

Per tant, si estem a casa o anem sols pel carrer, no cal portar mascaretes. Però si hi ha gent al voltant, encara que puguem mantenir certa distància, hauriem de dur-la posada. No ens oblidem del rentat de mans i de emprar guants quan hem de tocar coses diferents fora de casa (com és el cas de quan anem al supermercat).

I, per acabar, quin tipus de mascareta. La mascareta quirúrgica és suficient, tot i que te una durada limitada (si es mulla, si s’estripa...) de fet estan en general pensades per a un sol ús. Les mascaretes amb vàlvula (haureu sentit a parlar de FFP2 i FFP3) son pels professionals quan fan certes actuacions amb els pacients que poden provocar nebulitzacions de les secrecions. I les mascaretes casolanes, tot i que no estan homologades, son també una barrera (més o menys efectiva depenent de la seva composició, mireu per exemple la foto) que ens pot tenir l'efecte barrera i ajudar a protegir-nos, però no ens podem oblidar de rentar-les molt sovint.

Ànims que això ja sembla que comença a afluixar una mica!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat