diumenge, 7 de març del 2021

I A MI QUAN EM VACUNARAN?

Ara que el pla de vacunació contra la COVID-19, lentament, està en marxa, no son poques les trucades que rebem als consultoris demanant “quan em toca la vacuna?”. La realitat és que la planificació només es pot fer a curt termini, perquè depèn exclusivament, no de la nostra capacitat per poder-la administrar sinó de que ens arribin les vacunes.

Sovint hem llegit a la premsa o hem sentit per radio o televisió que tal o qual companyia farmacèutica només entregarà al Govern la meitat de les dosi que havia d’entregar. Això repercuteix directament en les vacunes que es distribuiran i per tant en haver d’endarrerir tot el que s’havia planificat.


Un altra inconvenient que ha forçat a fer canvis en la planificació ha estat la limitació d’edat de la vacuna d’AstraZeneca, com ja comentàvem en l’anterior entrada d’aquest bloc. Tot i que la Agència Europea del medicament va aprovar aquesta vacuna per a totes les edats, i l’OMS també ho va recomanar així, varen sortir dubtes (van començar els alemanys) perquè havien poques dades en gent més gran, i alguns països la varen limitar als menors de 65 anys. Espanya, va anar un pas més enllà, i ho va fer als menors de 55. Poc a poc, els països que havien posat aquestes restriccions les han aixecat al disposar de noves dades. Espanya, de moment, s’ha quedat sola mantenint la restricció. Com deia el famós eslògan de Fraga “Spain is diferent!”.

Això ha condicionat que, la prioritat de la gent gran s’ha variat, perquè no es deixava posar aquesta vacuna i s’ha redirigit a mestres  i altra personal, però amb la incongruència que es vacunen els mestres de menys de 55 anys, però no els de 55 a 65 que, en principi, tenen un major risc.

També les dades que teníem sobre l’efectivitat de la vacuna (més del 90% Moderna i Pfizer, 70% AstraZeneca) no sembla ser d’aquesta manera i un estudi recent fet a Escòcia parla de similar efectivitat (o més) de l’AstraZeneca.

Quant als efectes secundaris semblen més freqüents i molesto amb la d’AstraZeneca, fins al punt que el Ministeri de Sanitat recomanar prendre paracetamol d’1 gr una hora abans de posar-se-la, i desprès cada 6h durant 24 h. A mi, personalment, no em convenç gaire administrar paracetamol “preventiu”.

També s’ha anat veient cada vegada més clar, que desprès d’una dosi el nivell d’immunitat és força alt, i això ara, atès que el nombre de vacunes que van arribant no és el previst, fa plantejar-se si és més important prioritzar el administrar una dosi a més gent, endarrerint la segona dosi, o és millor tenir menys persones vacunades, però amb les dues dosis. Per a mi, amb les dades que tenim ara, no tinc masses dubtes que optaria per vacunar a més gent, sense preocupar-me gaire per endarrerir la segona dosi. Ja veurem que diuen els que han de decidir.

A tot això, nosaltres ja hem començat a vacunar als pacients amb grau més alt de dependència (crònics domiciliaris), i hem de seguir aquesta setmana amb els majors de 80 anys. De moment amb la vacuna de Pfizer, que és la que tenim i que és la que te més dificultats de conservació, per això hem de fer-ho de forma centralitzada a Vila-rodona.

Segons les vacunes que arribin i les limitacions d’edat, s’anirà redissenyant el pla i les prioritats, però no cal atabalar-se perquè des del consultori ja us anirem avisant de forma personalitzada.

Per cert, sembla que en breu tindrem la vacuna de Jansen i la Sputnik russa. Ja anirem parlant. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat