dilluns, 15 de febrer del 2021

JA TENIM 3 VACUNES (ARA LA D'ASTRAZENECA)

 L’Agència Europea del Medicament va aprovar el passat 29 de gener la vacuna contra la COVID-19 del laboratori AstraZeneca, també anomenada vacuna d’Oxford. Tot just uns dies abans, el 9 de gener, la revista The Lancet publicava les dades preliminars dels estudis sobre la seva efectivitat que encara estan en marxa.

Amb aquesta, ja tenim aprovades i en distribució les 3 vacunes de les que més s’ha parlat. Però a diferència de les altres dues que tenien un mateix mecanisme d’actuació (ARN missatger), la vacuna d’Oxford presenta un sistema diferent.

 

LA VACUNA D’ASTRAZENECA O D’OXFORD

Aquesta vacuna és la més fàcil de conservar doncs es pot mantenir molt temps en nevera normal, i això fa que, a priori, sigui la més fàcil de tenir a tots els consultoris.

El funcionament d’aquesta vacuna és mitjançant virus “inofensius” de mono, en els quals s’inclou la proteïna de superfície del SARS-CoV-2, de forma que quan el virus entra a les cèl·lules de la persona vacunada aquesta comença a fabricar anticossos contra aquesta proteïna. Aquests virus no tenen capacitat per replicar-se i per tant només poden afecta a una cèl.lula. Però això és la teoria; què sabem en la pràctica?

Doncs que en els estudis que s’han fet fins ara, i que han permès la seva aprovació, l’efectivitat s’ha mostrat sensiblement inferior a la de les 2 vacunes anteriors, amb una mitjana que es situa sobre el 70%. L’estudi principal de resultats publicat a la revista Lancet és, ara per ara, més petit que els de les altres 2 vacunes autoritzades, no arriba als 12.000 participants, dels quals els majors de 55 anys no arriben al 14% i si mirem els majors de 70 anys, son només un 3%.

Això ha fet que a Espanya s’hagi decidit, no administrar-la de moment als majors de 55 anys, i això complica la primera idea del pla de vacunació, que entenc que seria anar fent arribar aquesta vacuna a tots els consultoris, segons disponibilitat, per començar a vacunar a la gent amb més risc (majors de 65 anys i amb patologies cròniques importants). Tot i això la OMS ja l’ha aconsellat per a tots els grups d’edat (suposo que disposaran de dades més actualitzades que encara no han estat publicades).

En conseqüència, encara no sabem res de quines seran les següents prioritats, i en quines dates podrem començar a administrar les vacunes des dels CAPs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat