dijous, 24 de desembre del 2020

TEST RÀPID D’ANTÍGENS PER A UNS NADALS SEGURS?


Sempre que ens trobem davant d’una situació d’incertesa se’ns genera una intranquil·litat natural perquè hem de prendre decisions sense saber amb seguretat les seves conseqüències. Això ho tenim ara molt present quan intentem casar els tradicionals àpats dels Nadals amb els riscos derivats de la presència del coronavirus.

Però sembla que trobem la solució al problema gràcies a que podem disposar de les proves ràpides d’antígens que podem adquirir a la farmàcia. Tot solucionat, pensem. Però potser en realitat estem canviant una situació d’incertesa per una altra de falsa seguretat, i que te pitjors conseqüències.

Expliquem això.

Totes les proves mèdiques, totes, tenen una fiabilitat que no és del 100%. En tots els casos ens podem trobar amb falsos positius i falsos negatius. I això, no depèn només de la qualitat de la prova, sinó de la probabilitat que té una persona (abans de fer la prova) de tenir la malaltia que es vol detectar. Per entendre’ns, en el cas de la COVID-19 si estem davant d’una persona amb símptomes la probabilitat de tenir la malaltia se situa, amb les dades actuals al voltant del 15%, si es tracta d’un contacte la probabilitat és més baixa, i si es tracta d’una persona que ni te símptomes ni  és contacte, la probabilitat s’estima que és actualment del 0,5%.

Es a dir, la prova serà més fiable en les persones simptomàtiques (que és a qui els hi fem prioritàriament), menys fiable en els contactes, i prou menys fiable en les persones sense símptomes i sense ésser contacte.

Així doncs, la idea de anem a fer-nos la prova ràpida d’antígens per poder fer uns àpats de Nadal segurs, potser no serà massa bona idea.

Si volem explicar això amb números podria ser més o menys així:

Fem la prova a 1000 persones (sense símptomes i que no son contactes) i podem estimar que 5 tenen la COVID i els altres 995 no tenen la COVID (ja hem dit que amb les dades actuals la probabilitat és del 0,5%).

Dels 5 que tenen la COVID-19:

  • 3 sortiran positius a la prova: veritables positius

  • 2 sortiran negatius a la prova: falsos negatius

Dels 995 que no tenen la COVID-19:

  • 29 sortiran positius a la prova: falsos positius

  • 966 sortiran negatius a la prova: veritables negatius

Els 32 que surten positius s’hauran d’aïllar i fer estudi dels seus contactes (tot i que realment només 3 d’ells tenen de veritat la COVID.

Els 966 que surten negatius haurien de mantenir les mesures de seguretat igual que si no haguessin fet la prova, tot i que és probable que es vegin més segurs i relaxin les mesures, la qual cosa fa que a més del perill de patir un contagi, 2 d’ells resultaran força més perillosos que si no haguessin fet la prova.

Amb tots aquests números estem en situació de plantejar-nos si per tenir un Nadal més segur ens hem de fer les proves. Una opció és tenir 1000 persones aplicant les mesures de seguretat de forma adequada, encara que 5 tinguin la COVID sense saber-ho. L’altra opció és tenir 996 persones una mica relaxades i 2 d’ells amb la COVID, i 32 persones aïllades, 29 de les quals sense cap necessitat. Sembla prou més desitjable la primera opció, i a més a més és més barata.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat