dijous, 1 de novembre del 2018

ELS REFREDATS I LA GRIP


Estem en plena campanya de la vacunació antigripal. Arribarà l’hivern i volem estar tots preparats. Malgrat això tindrem, com cada any, epidèmia de grip i un munt de refredats. Molta gent es pensa que qualsevol episodi de mocs, tos, esternuts... que tenim a l’hivern és la grip, però en realitat molts d’aquest episodis son refredats, i estan causats per virus diferents del virus de la grip. Atès que la vacuna és només pel virus de la grip, no impedeix que tinguem refredats ni problemes respiratoris produïts per altres virus o per bacteris.

La grip te unes característiques pròpies que la fan diferent als refredats: febre alta, mal de cap i mal de “tots els ossos”, el que es denomina en castellà “trancazo”. També tots, però no acostuma a haver gaire mocs, ni esternuts. El refredat, contràriament, no acostuma a tenir febre o potser unes dècimes, hi ha mocs i tos, i no genera tant malestar com la grip.

El factor comú entre el refredat i la grip és que són infeccions produïdes per virus i per tant no son útils els antibiòtics. Són infeccions que es curen soles i, per això mateix, et pots trobar que hi ha gent que es cura amb antibiòtic, amb el remei de la iaia, amb un pseudomedicament homeopàtic, o amb qualsevol herba medicinal. Tot això cura la grip i el refredat... perquè es curen sols.

Per tant, sinó tenim res per curar-ho, el tractament que hem de fer ha d’anar dirigit a millorar els símptomes i per això hi ha diferents opcions que s’utilitzen, però són realment eficaces?

Linda Ware, una metgessa general anglesa publica en una pàgina web de medicina basada en proves, una revisió sobre quines proves hi ha de l’eficàcia de diferents remeis que empren per tractar els refredats. Això és el que sabem fins ara.

Vitamina C

S’ha utilitzat tant per la prevenció com per al tractament de la grip. No ha demostrat ser eficaç per prevenir les refredats en general, tot i que corredors de marató i esquiadors sembla que podrien tenir un benefici real. Quant al seu efecte com a tractament, no hi ha proves de la seva eficàcia.

Combinacions d’antihistamínics, descongestionants nasals i analgèsics

És la combinació que trobem en molts productes específics que es venen a les farmàcies (Couldina®, Frenadol descongestivo®...). Te efectes positius en els símptomes, tant en adults com en nens. Sembla que la combinació més efectiva és antihistamínic amb descongestionant (Stop-cold®, Rino-ebastel®...). Cal tenir en compte que de vegades poden donar somnolència, boca seca i en algun cas mareig.

Antiinflamatoris i paracetamol

Alleugeren el dolor i la febre. Cal tenir en compte que els antiinflamatoris, a diferència del paracetamol, poden ser lesius per a l’estómac.

Cortisona en spray nasal

No hi ha proves de que sigui útil per alleugerar els símptomes del refredat.

All

Hi ha un estudi que troba que l’all podria servir com preventiu del refredat, però es tracta d’un estudi únic i poc consistent que no permet recolzar una recomanació d’aquest tipus. Ara be, si hi ha algú que li agrada molt l’all, podria prendre’l expressament els mesos d’hivern.

Equinàcia

Planta molt emprada a Europa i Nordamèrica. Sembla que te alguna utilitat en millorar els símptomes del refredat, i potser també un petit efecte preventiu.

Bafs de vapor

Molt emprats amb la idea que ajuda a drenar el moc, i fins i tot a matar els virus. Però en realitat no han demostrat cap utilitat en el tractament del refredat.

En conclusió...

Estem destinats a seguir patint refredats. No hi ha cap mesura preventiva que tingui proves per poder recomanar-la de forma general.

El tractament ha d’actuar només sobre els símptomes. La combinació d’un antihistamínic amb un descongestionant, amb la col·laboració del paracetamol si hi ha febre o dolor, semblaria la millor estratègia. I cal afegir-hi una mica de paciència per esperar a que la naturalesa faci la seva feina. En temes de salut sovint cal recordar aquella dita castellana: “No por mucho madrugar amanece más temprano”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat