divendres, 13 de gener del 2017

INSOMNI I FRACTURA DE FÈMUR

Arribo a la consulta abans de les 8 del matí, desprès d’una setmana llarga de vacances nadalenques. Arribo una mica abans de l’habitual perquè desprès d’uns dies d’absència se que a l’obrir l’ordinador em trobaré unes quantes alertes sobre els meus pacients: resultats d’anàlisis i radiografies, informes d’atenció a urgències... Prefereixo revisar-les tranquil·lament abans de començar les visites. Moltes són coses que ja eren previstes, però sempre acabes trobant alguna sorpresa.

Vaja! Em trobo una fractura de fèmur d’una dona gran per una caiguda fortuïta a casa seva! Això és sempre una mala noticia.  I quan passa una cosa d’aquestes sempre vaig a mirar el full de medicació per veure si prenia pastilles per dormir. I això per què? Doncs perquè sabem que les pastilles per dormir augmenten el risc de caigudes i, per tant, augmenten el risc de les fractures de fèmur. De fet, en els 2 darrers mesos de l’any passat, dues pacients més varen patir una caiguda a casa. Les dues prenien pastilles per dormir. Per sort, en aquests 2 casos, no hi va haver fractura, i jo vaig aprofitar per animar-les a deixar les pastilles.

Veig en el full de medicació que aquesta senyora també prenia pastilles per dormir. Buf!

De les caigudes, i fractures, que passen en les persones que prenen pastilles per dormir, unes quantes no s’hagueren produït si no estiguessin pel mig les pastilles. No sabem en concret qui són les persones afectades que s’haguessin lliurat de la caiguda, però sabem que això passa. Si penséssim en aquests perills, les pastilles per dormir ens traurien la son. Això ja ho comentàvem en un número de fa uns anys del “Fent Salut”, aprofitant que s’havia publicat un estudi que demostrava que a més del risc de caigudes, les pastilles per dormir també augmenten el risc de demència. Déu n’hi do! Encara fa una mica més de por.

A Masllorenç i Rodonyà hi ha al voltant de 90 persones, la majoria grans, que prenen de forma continuada pastilles per dormir. Tants problemes tenim per dormir? És que volem anar al llit a les 11 de la nit i dormir fins a les 8 o les 9 del matí? Quantes hores necessita dormir el cos? Tothom igual? Som conscients que la gent gran acostuma a necessitar menys hores de son? Realment necessitem prendre aquest medicament de forma continuada? Val la pena córrer el risc?

Quan treballava a Barcelona, al Barri Gòtic, vàrem analitzar l’ús que es feia de les pastilles per dormir a les residències per a gent gran que teníem a la zona. Ens va cridar l’atenció que gairebé totes les persones ingressades en residències prenien pastilles per dormir. Però d’altra banda, ens va sorprendre que hi havia una residència, portada per uns religiosos per a la gent gran de la seva congregació, en la qual gairebé ningú en prenia. Encuriosits per aquesta troballa, vam anar a parlar amb el responsable de la residència, un religiós andalús de mitjana edat i una mica hiperactiu. La conversa més o menys va ser la següent:
  • Hem estat revisant la utilització de fàrmacs a les residències del barri i ens ha cridat l’atenció que, a diferència de totes les altres, en aquesta no hi ha ningú que prengui pastilles per dormir. Com pot ser això?
  • És que això no és així. La majoria prenen pastilles per dormir cada nit.
  • Però si nosaltres no us fem pas les receptes.
  • No cal. A l’hora de dormir apaguem els llums, i jo passo per les habitacions preguntant qui vol pastilles per dormir, i a tots els que me’n demanen els hi dono.
  • Ah! I quines pastilles els hi dones?
  • Amb les llums apagades i atès que a la majoria els hi falla la vista, porto un potet de vidre, com si fos un envàs de pastilles, però ple de llenties, i això és el que els hi dono, una llentia i alguns ració doble perquè sinó no poden dormir. I el cert és que gairebé tots descansen prou bé.

Vàrem marxar d’allí amb sorpresa i, he de confessar-ho, amb una certa admiració per la solució que aquest home havia trobat. Conscient de que les pastilles per dormir son la majoria de vegades més un costum que no pas una necessitat, ell havia sabut abordar el problema de “l’insomni” bastant millor que nosaltres perquè el seu “tractament” era igual o més efectiu que el nostre, i sense efectes perjudicials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat