diumenge, 9 de febrer del 2020

ET PUC PARLAR CLAR? SI POTS, NO VAGIS AL METGE!

A l’octubre de 2019 i al gener de 2020 s’han publicat un parell de llibres de divulgació escrits per metges i dirigits al gran públic que crec que val la pena comentar.

El primer d’ells porta per títol “¿Te puedo hablar claro?”. El firma Fernando Fabiani, un metge de família (i actor) de Sevilla que és també col·laborador d’un programa de televisió (Saber vivir, TVE) i d’un programa de radio (Hoy por hoy Sevilla, Cadena SER Sevilla).

El llibre, de forma divertida, desmunta molts dels mites que circulen sobre aspectes relacionats amb la salut: el tall de digestió, el fred i els refredats, el catarro que baixa al pit, les coses naturals son bones... i així fins a 30 d’aquestes creences força conegudes i poc fonamentades.

En aquest enllaç trobareu un anunci sobre el llibre i tindreu accés a diferents vídeos del Dr. Fabiani on explica, de forma amena i desenfadada alguns d’aquests mites.

El segon llibre ha tingut més repercussió als mitjans a Catalunya per diferents motius. Un d’ells el seu títol: “Si puede, no vaya al medico”. Un títol així en un llibre escrit per un metge, si més no, crida l’atenció. Si a més el metge que l’escriu ha estat el cap del Departament de Cirurgia de l’Hospital del Mar de Barcelona, i és catedràtic de cirurgia de la Universitat Autònoma de Barcelona, cal suposar que es tracta d’una veu prou autoritzada.

El doctor Antoni Sitges ha col·laborat amb El Periódico amb relativa freqüència, i coincidint amb la seva col·laboració nº 100 va escriure, al setembre de 2016, un article que portava aquest mateix títol.

El llibre, en aquest cas amb format seriós però accessible, ens va desgranant diferents temes al voltant de la medicalització de la vida, la societat hipocondríaca, els excessos de la medicina, els interessos que es mouen en el mercat de la salut. No es un llibre per desmitificar creences sinó per canviar esquemes.

Per tenir una idea més amplia de que va el llibre us podeu mirar l’entrevista que li varen fer al Dr. Sitges a TV3.

Al final la idea prínceps del llibre es podria resumir en 2 frases: com més sana està una persona més probabilitats te de que el contacte amb el sistema sanitari li produeixi un mal. Per contra, com més malalta està una persona, més probabilitats te d’obtenir un benefici del sistema sanitari.

Si voleu un llibre fàcil i divertit (i també útil, per descomptat) val la pena llegir-se el llibre del Dr. Fabiani. Si voleu alguna cosa més potent i més profunda, que en moltes coses resultarà sorprenent i una mica “molesta”, opteu pel llibre del Dr. Sitges. Si teniu dubtes, la solució és molt senzilla, us heu de llegir tots dos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat