dijous, 5 de gener del 2017

TRES CURIOSITATS SOBRE SALUT PER COMENÇAR L’ANY

El passat desembre la revista British Medical Journal ha publicat un parell d'articles que podem qualificar, si més no, com “curiosos”, i junt amb un altre de la revista Journal of American Medical Association constitueixen el triplet de curiositats que comentem a continuació.

El primer dels 3 estudis esmentats posa de manifest una relació entre un major i continuat gaudi de la vida i una disminució de les taxes de mortalitat. Les persones que refereixen disfrutar de la seva vida viuen més anys.

Sempre s’ha pensat, malgrat que no teníem gaires proves per poder-ho afirmar, que les persones que gaudeixen més de la vida tenen més bona salut. Aquest estudi aporta proves prou serioses d’aquesta relació entre gaudiment i salut, mesurada en una vida més llarga. Com ja hem comentat altres vegades cal defugir de la concepció estàtica de la salut per entendre-la d’una forma més d’actitud, com una manera d’afrontar la vida. Això encaixa plenament amb els resultats d’aquest estudi. Si ens preocupem tant de la salut fins al punt que no ens permet gaudir de la vida, els resultats que obtindrem seran els contraris als que pretenem aconseguir.

Un segon estudi, fet a la Gran Bretanya, ha analitzat les visites fetes pel Pare Noel a les sales de pediatria dels hospitals durant les festes nadalenques de 2015. Els resultats poden semblar sorprenents: hi ha menys visites del Pare Noel als hospitals situats en zones socioeconòmicament més pobres. Diuen els autors que aquest estudi es contradiu amb “la creença tradicional que el Pare Noel premia els nens segons el seu comportament de l'any anterior”.

Es conegut que les condicions socioeconòmiques son determinants de salut més importants que el mateix sistema sanitari. Serveixi com exemple proper la diferència entre esperança de vida que trobem enels diferents barris de BCN, que arriba a ser de més de 5 anys entre Ciutat Vella, i Les Corts o Sarrià-Sant Gervasi. Per això, ara que ens van arribant les pressions de la medicina genètica, cal recordar la cèlebre frase de que en qüestió de salut és més important el codi postal que el codi genètic.

Evidentment hi ha moltes causes que determinen aquests resultats, algunes clares i altres menys perceptibles. L’estudi del Para Noel pot servir de mostra de que, sense saber, perquè hi ha diferències entre classes socials en aspectes que poden semblar una mica inexplicables.

El tercer article al que fèiem menció, no menys sorprenent que els altres, analitza els resultats en pacients donats d’alta de l’hospital segons si el metge que els va atendre era home o dona. Algun estudi previ deia que les metgesses tenen més tendència a seguir més les guies de pràctica clínica que no pas els metges, que poden ser una mica més anàrquics.

En aquest estudi van mirar les xifres de mortalitat o de reingrés a l’hospital en els 30 dies posteriors a l’alta, de pacients de més de 65 anys que havien ingressat a serveis de medicina interna d’hospitals americans. Els resultats són prou clars: els pacients que han estat atesos per metgesses presenten menys mortalitat i necessiten reingressar menys vegades en el mes següent a l’alta, que aquells que han estat atesos per metges.

Son 3 estudis amb resultats una mica curiosos però potser no del tot sorprenents. Si volguéssim fer una conclusió de tot plegat podríem dir que per sentir-nos més sans cal gaudir de la vida tot el possible, que això ens permetrà viure més temps, un temps que podem aprofitar per ajudar a disminuir l’impacte de les desigualtats socioeconòmiques, que de ben segur que això ens farà encara gaudir més, i per tant tenir encara més salut. Però si en algun moment se’ns afluixa una mica la salut i anem a parar a l´hospital, haurem de procurar que ens atengui una metgessa. 



Molta Salut i Molt Bon 2017 !!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots comentar qualsevol aspecte que vulguis d'aquesta entrada. Si es vol es pot fer de forma anònima, tot i que és preferible identificar-se. Si per aspectes de confidencialitat prefereixes no identificar-te públicament, pots emprar l'opció de correu electrònic jcasajuana.tgn.ics@gencat.cat